Waarom moet ik een proeflapje maken

Waarom moet ik een proeflapje maken Wat hoor ik het toch vaak, dat proeflapje daar heb ik geen zin in hoor om dat te breien of te haken. En soms wordt het maken van een kledingstuk dan geen succes. Want het wordt te groot of te klein en dat is natuurlijk heel jammer.
Daarom hier een korte uitleg over proeflapjes!

In een goed breipatroon staat een zogenaamde stekenproef: bv 12 st x 22 nld gebreid op nld 4 is 10x10cm. Dit betekend dat 12 steken in de breedte 10 cm zijn en 22 toeren (naalden) 10 cm in de hoogte zijn.

Je kunt het lapje het beste groter maken dan dit aantal steken, neem er de helft van aantal steken en toeren bij. Brei dus 18 steken en 33 toeren op de naald die genoemd wordt. Op deze manier is het nog makkelijker om goed te meten en te tellen. Wanneer dit klaar is ga je tellen of je het juiste aantal steken hebt in de hoogte en de breedte. 

Ja en dan heb je minder steken dan het zou moeten zijn, je kledingstuk wordt dan te groot. Begin overnieuw en brei een nieuw proeflapje op een dunnere naald. Heb je meer steken neem dan een dikkere naald anders wordt je kledingstuk te klein

Ook voor haken staat meestal een stekenproef in het patroon.
Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met mij op.

 
  Lia Rozendaal     26-05-2020 15:37     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Volg Koperdraadje op Facebook en Instagram

Voeg je project toe aan  Projectpagina Koperdraadje op Facebook.